Tájékoztató kötelező hőmérésről

Tájékoztató

 

A Pécsi Tudományegyetem Gyakorló Általános Iskola, Gimnázium és Óvoda területére belépők testhőmérsékletének mérőeszközös vizsgálatáról

 

A Pécsi Tudományegyetem Gyakorló Általános Iskola, Gimnázium és Óvoda (továbbiakban: Intézmény) az emberi élet, a testi épség és egészség védelme továbbá az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) járvány terjedésének megelőzése érdekében – jogszabályi kötelezettségeinek (431/2020. (IX. 18.) Korm. rendelet 4. §) eleget téve – az ember testhőmérsékletét érintés nélkül meghatározó infra-hőmérőt (ún. homlok hőmérő) alkalmaz az Intézmény területére belépő személyek hőemelkedéses állapotának kiszűrésére.

 

Az Intézmény területére kizárólag az alábbi személyek léphetnek be:   

  •  a foglalkoztatott személyek,      
  • a szükséges karbantartási, illetve javítási munkát végző személyek,
  • a jogszabályon alapuló kötelezettség teljesítése céljából érkezők,

  • a gyermekek, illetve a tanulók és a tanítási gyakorlatukat az intézményben teljesítő hallgatók,       
  • azok a szülők, akiknek belépését a tagintézmény vezetője írásban engedélyezte

A felsorolt személyeken kívül más személy az Intézmény területére nem léphet be!


A mért testhőmérsékletet az Intézmény nem rögzíti, így erre vonatkozóan adatkezelés nem valósul meg.

A jogszabály értelmében a foglalkoztatott, vagy az óvodás gyermek csak akkor lehet az intézményben, ha az érkezéskor mért testhőmérséklete nem haladja meg az országos tisztifőorvos által meghatározott mértéket (jelenleg 37,8°C). A jogszabály meghatározza, hogy az intézmény területére a gyermeket, illetve a tanulót kísérő nagykorú személy (szülő, idősebb testvér stb.) maszk viselése mellett a kialakított testhőmérséklet-mérési pontig léphet be.

 

Óvodánkban a belépéskor a mérési pontok a csoportszobákhoz tartozó öltözők.

 

A testhőmérséklet mérés során – figyelemmel az emberi méltóság tiszteletben tartására és az érintett személyek egészségének védelmére – kérünk minden jelenlévőt, hogy tartsa be a távolságtartásra vonatkozó szabályokat.

Kérünk mindenkit, hogy kerüljék a vizsgálaton átesett személyek eredményeinek minősítését, illetve az eredmény nyilvános megvitatását.

Az Intézmény felhívja a figyelmet arra a tényre, hogy a testhőmérsékletre vonatkozó hivatalos értékhatárnál magasabb eredmény nem jelent automatikusan koronavírus fertőzést, annak ilyen esetben mindössze a gyanúja áll fenn.

A vírusról és a járvány megelőzésére tett intézkedésekről információt a www.koronavirus.gov.hu, valamint a www.nnk.gov.hu oldalon talál.

A járványügyi védekezésben eddig tanúsított megértésüket és együttműködésüket köszönjük. Bízunk benne, hogy ez az intézkedés is hozzájárul majd a védekezés sikeréhez.

 

 

Pécs, 2020. szeptember 29.

Turi Katalin                                                         Pajor Lászlóné                       

intézményvezető                                                 tagintézmény-vezető