NTP – PÁLYÁZAT „Kiscsillagok a bolygók között” – tehetséggondozó pályázat

NTP – PÁLYÁZAT „Kiscsillagok a bolygók között” – tehetséggondozó pályázat

 

                                                                                  


„Kiscsillagok a bolygók között” –című pályázatunk a 2018/19 tanévben színesítette nagycsoportosaink mindennapjait. Pályázatunkban tehetségígéreteink pozitívumait, erősségeit kiemelő, az óvodai nevelési évet átfogó foglalkozássorozat valósult meg.
A 2018 októberétől megvalósuló komplex tehetséggondozó programban a gyermekek mélyebb, komplexebb ismereteket kaptak a Naprendszerünkről, a Földünkről. Az óvodás korosztály fő tevékenysége a játék, így minden egyes tevékenységünket átszőtte a játékosság, a játékba ágyazott tanulás. A játékosság meglett az óvodáskorú gyermekek természetes kíváncsiságára és építettünk. Az óvodás korosztály személyiségének fejlesztéséhez megélt élményekre is szükségük van. Ebben a programban sok élményben volt részük gyermekeinknek.
A programunkat átszőtte Orgovány Anikó: A föld napja című meséje. A programot 3 részre bontottuk.  Az első 10 foglalkozáson a Naprendszerünkkel ismerkedtünk. Jártunk Pécsett, a Planetáriumban, ahol sok új és érdekes ismerettel gazdagabban tértünk vissza. Élményeink hatására készültek el bolygóink, majd éjszakai és nappali égboltunk. Képeskönyvek segítségével tovább mélyítettük ismereteinket Naprendszerünkről.


A program további részében Földünkkel ismerkedtünk részletesebben. Azzal a bolygóval, ahol több millió fajta élőlény él, köztük mi, emberek is. Először földgömbön figyeltük meg, hogy milyen is a Földünk, ismerkedtünk a felszínével, megkerestük a nagy óceánokat, földrészeket. A gyermekek közül nagyon sokan már igen tájékozottak voltak, sok információval rendelkeztek, amelyet bővítettünk, rendszereztünk. Megismerkedtünk a térképpel is. Itt főleg Európával és hazánkkal.

 

Manuális tevékenységeink a Föld sokszínűségét tükrözték. Új és már ismert technikák használatával készítettünk növényeket, állatokat. Gyermekeink kibontakoztathatták egyéni elképzeléseiket, kreativitásukat. Elkészült alkotásaikat örömmel mutatták egymásnak, társaiknak.

 

 

Élményekben is bőven volt részük. Jártunk az egyetem botanikus kertjében és a pécsi állatkertben. Botanikus kertben különleges növényekkel ismerkedtünk, míg az állatkertben a „nemszeretem” állatokat próbálta, ha nem is megszerettetni, de legalább elfogadtatni a zoopedagógus a gyerekekkel. Állatkerti sétánk során láttunk többek között oroszlánokat, majmokat, medvét, vízilovakat, fókát, számos ismert, de számos számukra ismeretlen állatot is. Mindkét kirándulásról sok élménnyel tértünk vissza.

 

Nagyon fontos, hogy megóvjuk Földünket. Vigyázzunk rá, óvjuk a természetünket, ne szennyezzük káros anyagokkal. Fontos feladatunk, hogy ez a korosztály úgy nőjön föl, hogy számára a környezetünk védelme magától értendő. Játékos foglalkozásokon ismertettük meg a gyerekeket a szelektív hulladékgyűjtéssel, az anyagok újrahasznosításával. Mi is készítettünk hulladékokból játékot.

Programunk zárasaként egész napos kirándulást tettünk a Zselici Csillagparkba. Az időjárás ugyan nem kedvezett nekünk, de a Csillagpark dolgozóinak lelkes közreműködésének köszönhetően felejthetetlen órákat töltöttünk náluk. Ismerkedtünk a csillagos égbolttal, mesét hallgattunk a csillagokról. Még a Zselicben élő éjszakai állatokkal is megismerkedhettünk.Örülünk, hogy megvalósíthattuk a pályázatunkat, és ezzel nagycsoportosainkat új élményekhez, új ismeretekhez juttathattuk. közben komplex módon fejlesztve személyiségüket.