Dr. Somogyi Csilla tájékoztatója

Tisztelt Szülők!

 

 

A COVID-19 járvány miatt kizökkentünk a megszokott életformánkból, ami jelentős terhet ró valamennyiünkre. Önöknek is komoly feladatuk van abban, hogy elháríthatóak legyenek a súlyos következmények.

 

Erre a kihívásra sokan reagálnak szélsőségesen. Van olyan, aki bagatellizál, míg mások pánikba esnek. Mindkét esetben jelentős további veszélynek vagyunk kitéve. Nagyon sok az információ, és emellett az összefüggések valahogy eltűnnek - vagyis nem látjuk a fától az erdőt. A helyzet megértéséhez fontos minimális tudnivalók a következők:

 

A fertőző betegségek létrejöttéhez három tényező szükséges:

-        

fertőző forrás

-        

a fertőzés terjedésének lehetősége

-        

fogékony emberi szervezet

 

Bármelyik hiánya esetén fertőző betegség nem jöhet létre, ill. a járványfolyamat megszakad, ezért tartjuk ezeket a tényezőket a járványfolyamat közvetlen mozgatóerőinek, elsődleges tényezőinek. Emellett vannak még természeti és társadalmi tényezők, amelyek az elsődleges tényezőkre kifejtett hatásuk révén a járványfolyamat minőségi és mennyiségi változását idézhetik elő. Ezek önmagukban azonban nem okozhatnak fertőző betegséget vagy járványokat, ezek tehát másodlagos tényezők, a járványfolyamat közvetett mozgatóerői.Kórokozótól függetlenül ezek a „törvények” érvényesek.

 

Sokat halljuk, hogy „De az influenza…”. Igen, valóban, az influenza is szedi az áldozatait, minden évben. Nem is keveset – bár egy élet elvesztése is túl sok! Ez a tény a „bagatellizálók” egyik fő érve. Azonban jelentős a különbség az influenza, illetve az új koronavírus okozta járványfolyamat között. Ez a különbség pedig a fogékony emberi szervezetek számából adódik. Az influenza esetében ugyanis működik az ún. nyájimmunitás. Ez azt jelenti, hogy ha a népesség jelentős része immúnis, akkor a járványfolyamat lassabb. Minél nagyobb egy népességben a védettséggel rendelkező egyének száma, annál kisebb a valószínűsége annak, hogy egy egészséges ember egy fertőzöttel kerüljön kapcsolatba. Az influenza vírussal pedig minden évben találkoz(hat)unk, és bár tudjuk, nagyon erős a mutációs képessége, változatos törzsekkel „támad”, de a kialakult specifikus immunitás az ismétlődő fertőzéssel szemben véd. Emellett jelentős az átoltottság is a lakosság körében. Az új koronavírus azonban, úgymond akadály nélkül fertőz, ezért nagyon gyorsan megugorhat/megugrik a fertőzöttek száma – ami az egészségügyi kapacitás kimerülésének veszélyével jár. Ez életek elvesztését jelenti! Gondolhatjuk, hogy bennünket nem érint, nekünk nem kell félni tőle – de vannak, akiknek kell! Az pedig nem mindegy, hogy lesz-e elég ágy, személyzet, felszerelés ahhoz, hogy megmenthetőek legyenek azok, akik súlyos állapotba kerültek.

 

A pánikhangulat is igen kontraproduktív. Üres polcok a boltokban, nehézség az alapvető emberi szükségletek kielégítéséhez nélkülözhetetlen árucikkek beszerzésében… Csökken az egymás iránt érzett empátia.

 

Vannak dolgok, amire igen kevés hatással bírunk – a fentiek esetében azonban csupán a személyes döntésünk határozza meg magatartásunkat, viselkedésünket. A mi egyéni felelősségünk kérdése, hogy azokat a szabályokat, melyek komoly változást okoznak eddig megszokott közösségi életünkben, betartjuk-e. Ha betartjuk, a járványt megállítani nem tudjuk ugyan, de annak lassításával a veszteségeink mértékét csökkenthetjük. Mint „társadalmi tényezők”, a járványügyi helyzet alakulását erőteljesen befolyásolhatjuk – és ez közös érdekünk.

 

Ha bármi kérdése van, kérem, keressen az alábbi elérhetőségeken:

 

Dr. Somogyi Csilla

általános orvos, mentálhigiénés szakember

óvodai, iskolai szociális segítő

E-mail: ecsgyk.somogyi@gmail.com; somogyi.csilla@ecsgyk.hu

Telefonszám: +36 30 259 7958